Cartuse inkjet cu jet de cerneala

Cartusele cu jet de cerneala aferente tehnologiei inkjet se utilizeaza pentru printare monocrom (negru) sau policrom (color) in imprimante, faxuri si copiatoare.

Un cartus cu jet de cerneala inkjet  este o componenta inlocuibila a unei imprimante cu jet de cerneala si contine cerneala (si, uneori, capul de imprimare in sine), cu care se realizeaza printarea efectiva a documentelor.

Fiecare cartus de cerneala contine unul sau mai multe rezervoare de cerneala partitionate; anumiti producatori adauga, de asemenea, contacte electronice si un cip care comunica cu imprimanta.

Majoritatea imprimantelor cum ar fi cele realizate de Canon, HP, Lexmark (dar nu si Epson) utilizeaza o tehnologie cu jet de cerneala denumita ‘termica’ (thermal inkjet);  in interiorul fiecarei partitii a rezervorului de cerneala exista un element de incalzire cu o placa de metal mica sau un rezistor. Ca raspuns la un semnal dat de imprimantă, un mic flux de curent trece prin placa de metal sau rezistor si le incalzeste, iar cerneala in contact cu rezistorul incalzit este vaporizata. Ca o consecinta, cerneala este fortata sa iasa din duza cartusului pe hartie. Acest intreg proces durează o fractiune de milisecunda.

Toate imprimantele Epson folosesc un cristal piezoelectric în fiecare duza in loc de un element de incalzire. Atunci cand este aplicata energia electrica, forma sau dimensiunea cristalului se modifica, fortand cerneala sa iasa din duza.

Calitatea de imprimare depinde de buna circulatie a cernelii, care poate fi impiedicata dacă cerneala incepe sa se usuce la capul de imprimare, dupa acum se poate intampla atunci cand se ajunge la un nivel de cerneala scazut in interiorul cartusului. Cerneala uscata poate fi curatata de pe capul de printare al cartusului prin frecarea usoara cu alcool izopropilic cu un servetel sau un tampon.

Cerneala, de asemenea, actioneaza ca un lichid de racire pentru a proteja elementele de metal (placa de incalzire) atunci cand nivelul de cerneala este scazut si se incearca imprimarea, elementele de incalzire din cartusele inkjet termice se ard des, deteriorand permanent capul de imprimare.

De aceea, cand nivelul de cerneala din interiorul cartusului devine scazut, cartusul trebuie imediat inclocuit cu altul nou, pentru a evita supraincalzirea capului de imprimare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *