Cartusele de cerneala sunt de obicei mai scumpe decat consumatorii s-ar putea aștepta – uneori o parte substantiala din costul imprimantei. Pentru a economisi bani, multi oameni folosesc cartuse de cerneala compatibile produse de catre o alta companie decat producatorul imprimantei. Aceste cartuse au o calitate excelenta, si uneori o capacitate de printare (mililitri sau numar de pagini) superioara produselor OEM.
Costul ridicat al cartuselor a oferit, de asemenea, un stimulent pentru falsificatori de a furniza cartuse copiate, pretinzand a fi facute de catre producatorul original. Achizitionarea acestora este intotdeuna o alegere gresita.
O alta alternativa aimplica modificari ale unui cartuș original, care permite utilizarea sistemelor de cerneală continue cu rezervoare de cerneala externe. Altii folosesc cerneluri aftermarket, reumplandu-si cartusele de cerneala proprii folosind un kit care include cerneala vrac. Calitatea acestora este de cele mai multe ori foarte slaba si pot deteriora in timp imprimanta.
Unii producatori de imprimante au doat cartusele lor pentru a interactiona cu imprimanta, prevenind functionarea atunci cand nivelul de cerneală este scazut, sau cand cartusul a fost reumplute. Un cercetător de la revista “Wich?” a realizat o cercetare asupra acestui aspect si a constatat ca s-ar putea imprima cu pana la 38% mai multe pagini de buna calitate dupa ce cipul a declarat ca, cartusul este ‘gol’. In Marea Britanie, in 2003, costul de cerneala a fost obiectul unei investigatii a Oficiului Fair Trading, dupa ce revista “Wich?” a acuzat producatorii de lipsa de transparenta cu privire la pretul cartuselor de cerneala si a solicitat un standard al industriei pentru mssurarea performantei cartuselor de cerneala. Revista “Wich?” a declarat de asemenea ca pretul cartuselor color HP este de peste aapte ori mai mare per mililitru decat costul uni Dom Perignon din 1985!
De asemenea poate fi, uneori, mai ieftin sa cumperi o imprimanta noua decat pentru sa inlocuiesti un set de cartuse de cerneală livrate impreuna cu imprimanta. Cei mai mari producatori de imprimante – Hewlett Packard, Lexmark, Dell, Canon, Epson si Brother – folosesc model de afaceri agresiv, de multe ori chiar riscand a pierde bani de vanzarea imprimantelor in timp ce asteapta sa faca un profit frumos din vanzarea cartuselor pe durata de viata a imprimantei.